środa, 27 marca 2013



SKŁADNIKI:
800 g  dyni
1 duża cebula
1 kiszony ogórek
80 g masła
1/4 litra rosołu lub wywaru z warzyw
1 łyżeczka curry
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
szczypta słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
grzanki 



SPOSÓB WYKONANIA:
Cebulę, dynię i czosnek pokroić w drobną kostkę. Następnie podsmażamy na maśle cebulę, czosnek z dodatkiem przypraw oraz pokrojonym kiszonym ogórkiem. Następnie dodajemy dynię i zalewamy rosołem i gotujemy na bardzo wolnym ogniu, aż dynia będzie miękka. Doprawiamy do smaku. Całość wrzucić do blendera i zmiksować . Krem podajemy gorący na przykład z grzankami z chleba.

2 komentarze:

  1. Zupa dyniowa z ogorkiem kiszonym? To dla mnie nowosc:-) Mam nadzieje, ze rownie smaczna jak na zdjeciach:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, z ogórkiem, przepis został zaczerpnięty z programu Ugotowani, to moja pierwsza zupa dyniowa (bo nie lubię dyni) i jest naprawę pyszna.

      Usuń