Przekładaniec drożdżowy - ŁOWCA SMAKU

niedziela, 31 marca 2013

Przekładaniec drożdżowy


SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1/2 kg mąki
- 6 dkg drożdży
- 6 jaj
- 4 łyżki cukru zwykłego
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 20 dkg masła lub margaryny (roztopić)



SPOSÓB WYKONANIA CIASTA:
Mąkę, 4 żółtka, 2 całe jajka, drożdże rozpuszczone w pół szklance mleka z 4 łyżkami cukru, pół szklanki śmietany kwaśnej, cukier waniliowy, 20 dkg  masła rozpuszczonego (margaryny) zagnieść razem i podzielić na 4 części. Postawić na chwilę do lekkiego wyrośnięcia, rozwałkować każdy placek na wielkość blaszki, jednym plackiem wyłożyć blachę na to dać masę z makiem.

SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:
- 1/2 kg maku
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka

SPOSÓB WYKONANIA MASY MAKOWEJ:
Mak zaparzyć, przemielić 3 razy, wysmażyć na maśle przez chwilę na małym ogniu. Dodać cukier, wymieszać i smażyć dalej. Dodać cukier waniliowy i dwa żółtka, smażyć cały czas mieszając. Jeżeli masa makowa będzie za gęsta dodać pianę z białek pozostałych od żółtek. Tę masę nałożyć na placek drożdżowy w blasze i przykryć drugim plackiem. Na to nałożyć masę orzechową (do masy makowej można dodać bakalie).

SKŁADNIKI NA MASĘ ORZECHOWĄ:
- 30 dkg orzechów
- 5 dkg masła
- pół szklanki mleka
- 2 szklanki cukru

SPOSÓB WYKONANIA MASY ORZECHOWEJ:
Cukier zalać mlekiem i gotować przez chwilę aż cukier się rozgotuje, wsypać przemielone orzechy, dodać masło, razem gotować 5 minut cały czas mieszając. Masę ostudzić i letnią nałożyć na ciasto w blasze i przykryć trzecim plackiem. Na to nałożyć dżem wiśniowy i przykryć czwartym plackiem. Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem, pozostawić na chwilę do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze ok 165 stopniach C i ok 40 minut.



1 komentarz:

  1. hmm, uwielbiam drożdżowe ciasta. To akurat robię podobnie, ale przekładam innymi warstwami: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/11/drozdzowy-mazurek-krolewski.html

    OdpowiedzUsuń