czwartek, 28 lutego 2013


 SKŁADNIKI NA ZAKWAS:
- 1 szklanka mąki żytniej
- 3 szklanki wody
- 1 kromka suchego chleba razowego
- 2 – 3 ząbki czosnku



SPOSÓB WYKONANIA ZAKWASU:
Do słoja wsypać mąkę i zalać nie pełną szklanką gorącej wody, wymieszać tak aby powstało luźne ciasto, ostudzić. Następnie wlać pozostałą wodę wymieszać, dodać czosnek pokrojony w kostkę oraz kromkę chleba, zamieszać. Słój przykryć gazą obwiązać nitką i odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce. Codziennie zakwas zamieszać. Przed gotowaniem przecedzić.

SKŁADNIKI:
- włoszczyzna
- kawałek wędzonego boczku
- 4 białe kiełbasy
- 1 – 2 kostki bulionu warzywnego
- majeranek, natka pietruszki
- sól, pieprz,
- 2 – 3 listki laurowe
- 4 – ziarenek ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- słodka śmietana
- jajka

SPOSÓB WYKONANIA ŻURKU:
Ugotować wywar z włoszczyzny , boczku , kostek bulionowych, ziela angielskiego i listków laurowych , gotować ok 20 min, w połowie gotowania włożyć białą kiełbasę. Po 20 min łyżką cedzakową wyjąć całą zawartość wywaru do którego wlać zakwas,  dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i pokrojony w kostkę boczek. Żurek zabielić słodką śmietaną, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. Żurek podawać z ugotowanym jajkiem na twardo. Do żurku można dołożyć ugotowane  ziemniaki pokrojone w kostkę.



0 komentarze:

Prześlij komentarz