wtorek, 26 lutego 2013

przepis na rybę po grecku



SKŁADNIKI: 
1 kg ryby (dorsza)
4 duże marchewki
3 średnie pietruszki
średni seler - 4 cebule
4 listki laurowe
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
słoik przecieru pomidorowego
sól, pieprz
olej do smażenia
1/2 szklanki wody
cukier
2 łyżki octu
przyprawa do ryb



SPOSÓB WYKONANIA:
Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokroić w pół plasterki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i podsmażyć starte warzywa, lekko posolić, wymieszać i przykryć patelnię. Po krótkiej chwili podlać warzywa 1/4 szklanki wody i dalej dusić pod przykryciem na małym ogniu, czas od czasu mieszając. Rybę poporcjować oprószyć przyprawą do ryb i usmażyć. Na tłuszczu po usmażeniu ryby podsmażyć cebulę na złoty kolor. Cebulę i warzywa przełożyć do garnka, podlać 1/4 szklanki wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz przecier pomidorowy i cukier do smaku. Dusić na wolnym ogniu, czas od czasu mieszając. Jeśli jest zbyt ścisłe dolać trochę wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i octem. Układać w misce na przemian rybę z warzywami.

0 komentarze:

Prześlij komentarz