czwartek, 28 lutego 2013


SKŁADNIKI:
- 1 marchewka
- 1-2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1/2 pomarańczy
- pół garści pędów bambusa
- kilka plastrów ananasa z puszki
- 1 pierś z kurczaka
- 1 koncentrat pomidorowy
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 2-3 łyżki cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól i pieprz
- przyprawy: zioła prowansalskie, imbir, słodka papryka 



SPOSÓB WYKONANIA:
Marchewkę należy pokroić w cienkie słupki, ananasa na małe kawałki, paprykę w paski, a cebulę w półplasterki. Pomarańczę dzielimy na cząstki i obieramy z białych błonek. Do rondelka wlać łyżkę oliwy i rozgrzać. Dodać przecier pomidorowy i sok pomarańczowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować tak długo, aż płyn zredukuje nieco swoją objętość. Następnie dodajemy warzywa, owoce, cukier, ocet i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy do smaku i obtaczamy w mące pszennej. Następnie podsmażamy i dodajemy do sosu. W szklance rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością zimnej wody. Powoli dolewamy do sosu i dokładnie mieszamy aż sos zgęstnieje. Można podawać z ryżem lub z makaronem.


0 komentarze:

Prześlij komentarz