Przepis na śledzie salsa - ŁOWCA SMAKU

niedziela, 15 grudnia 2019

Przepis na śledzie salsa



SKŁADNIKI:
- 6 płatów śledziowych w occie
- 1 szklanka wody
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka papryki łagodnej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz do smaku
- olej do podsmażenia


SPOSÓB WYKONANIA:
1. Marchewkę obierz i pokrój w paski lub zetrzyj na dużych oczkach. Paprykę pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek drobno posiekaj.
2. Śledzie pokrój w kawałki około 2 cm szerokości.
3. Na patelni podsmaż cebulkę. Jak się zeszkli dodaj czosnek i pokrojoną marchewkę oraz paprykę. Smaż aż będzie wszystko miękkie.
4. Dodaj ketchup, koncentrat pomidorowy i sos sojowy. Wszystko wymieszaj.
5. Dolej wody i dodaj zioła prowansalskie, paprykę słodką i ostrą, trochę pieprzu oraz cukier.
6. Wymieszaj i duś około 10. Co jakiś czas zamieszaj.
7. Po 10 minutach odstaw do ostygnięcia.
8. Śledzie wymieszaj z sosem i przełóż do miseczki.
9. Podawaj po schłodzeniu w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz