Popękane ciasteczka czekoladowe - ŁOWCA SMAKU

sobota, 26 października 2019

Popękane ciasteczka czekoladowe



SKŁADNIKI:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 3 duże jajka
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru do obtoczenia


SPOSÓB WYKONANIA:
1. Masło rozpuścić w małym rondelku, zdjąć z palnika i dodać połamaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty i wymieszać aż powstanie sos czekoladowy.
2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać wanilię i sos czekoladowy. Wszystko wymieszać.
3. Dodać pozostałe składniki i wymieszać do połączenia się składników.
4. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godz. lub całą noc - ciasto powinno bardzo mocno zgęstnieć.
5. Cukier puder wysypać na talerz.
6. Po wyciągnięciu z lodówki ciasto nabieramy łyżką i formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego.
7. Obtaczać je w cukrze pudrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 12 minut w temperaturze 165 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz