Ciasteczka orzeszki - ŁOWCA SMAKU

wtorek, 22 maja 2018

Ciasteczka orzeszki



SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 4 szklanki mąki
- 1/2 szklanka cukru pudru
- 1 margaryna
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- gęsta kwaśna śmietana (tyle aby ciasto było wolne)

Wszystkie składniki zagnieść.

Orzeszki piekę w specjalnym opiekaczu do orzeszków. Przygotowuję z ciasta kulki o średnicy ok 7 - 9 mm i wrzucam do każdego otworu i piekę ok 5 minut. Za jednym razem piecze się 24 skorupki, więc pieczenie idzie szybko :)


Przepis na masę orzechową:
3/4 szklanki mleka zagotować z niecałą szklanką cukru kryształu, dodać zmielone orzechy ok 30 dkg (ja robię to na oko), chwilę pogotować i odstawić do wystygnięcia. Potem utrzeć półtorej kostki masła z zimnymi orzechami. Gdy masa jest za rzadka dodać drobno pokruszone herbatniki petit bery. Ja zawsze je dodaję. Rozdrabniam herbatniki w blenderze.

Każdą połówkę skorupki wypełnić kremem i złożyć 2 do siebie stroną z kremem, tworząc orzeszka. Orzeszki posypuję cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz