Chleb orkiszowy z piekarnika - ŁOWCA SMAKU

niedziela, 21 sierpnia 2016

Chleb orkiszowy z piekarnika



SKŁADNIKI SUCHE:
300 g mąki orkiszowej
150 g mąki pszennej
7 g drożdży instant
1 szklanka ziaren (wedle uznania, może być słonecznik, dynia itd.)
1 płaska łyżka soli
1 łyżka cukru

SKŁADNIKI MOKRE:

450 ml letniej wody

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
żółtko i mleko do posmarowania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Bardzo prosty przepis na szybki chleb z piekarnika. Wymieszaj wszystkie suche składniki, dodaj wodę i wymieszaj łyżką do połączenia składników. Odstaw na jakieś 15 minut. W tym czasie blaszkę (keksówkę o wymiarach ok 12x35) wyłóż papierem do pieczenia. Po 15 minutach przelej ciasto do blaszki. Górę posypać można słonecznikiem. Odstaw do czasu wyrośnięcia. Następnie wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i mlekiem. Piec w piekarniku w 180 C ok. 50-55 min.

1 komentarz: