500 g mieszanego mięsa drobiowego
1 cebula
1 czerstwa bułka
1 jajko
sól, pieprz
maka do obtaczania pulpecików
na sos:
50 g masła
50 g mąki pszennej
1/2 opakowania mrożonego groszku z marchewką
natka pietruszki
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić razem z cebulą oraz namoczoną i odciśniętą z wody bułką. Dodać jajko i sól, wyrobić na jednolitą masę. Uformować niewielkie pulpeciki, każdy obtaczać w mące. Włożyć do garnka z 1 litrem osolonego wrzątku, ugotować. Około 15 minut przed końcem gotowania, wsypać mrożone warzywa. Pulpeciki wyjąć na talerz i przygotować sos. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, przełożyć do wywaru z pulpetów i zagotować. Wsypać pokrojoną natkę, doprawić solą i pieprzem. Włożyć pulpety i podgrzać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz