SKŁADNIKI:
1 szklanka wody
25 dkg margaryny np. KASIA
5 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA KREM:
1/2 litra mleka
2 pełne łyżki mąki kartoflanej
2 pełne łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru kryształu
25 dkg masła
cukier puder do posypania ciasta
W garnku roztopić margarynę ze szklanką wody, ciągle mieszając zagotować. Powoli wsypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Garnek zestawić z ognia do ostygnięcia. Następnie wbijać po 1 jajku i ucierać, aż będzie jednolita masa. Z tego ciasta upiec 2 placki. Piec w temperaturze 220 stopni C, ok 15 – 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz