Mielone drobiowe w panierce - ŁOWCA SMAKU

środa, 30 września 2015

Mielone drobiowe w panierce



SKŁADNIKI:
500 g filetów drobiowych
1 jajko (osobno żółtko i białko)
1 kopiasta łyżeczka stopionego i schłodzonego masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki tartej bułki
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, słodka papryka do smaku

Panierka:
1 jajko
mąka pszenna
bułka tarta

Masło klarowane do smażenia (obowiązkowo)



SPOSÓB WYKONANIA:
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i słodką paprykę, wszystko razem wymieszać. W misce utrzeć żółtko z masłem, dodać do mięsa i wyrobić. Następnie dodać bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki - wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać do mięsa i delikatnie wymieszać łyżką. Zwilżonymi rękami formować kotlety, obtaczać w mące, potem w rozbełtanym jajku, następnie w bułce tartej. Smażyć na maśle klarowanym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz