SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
3 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
SKŁADNIKI NA PIANKĘ:
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 bita śmietana śnieżka
2 śmietan - fix
1 galaretka truskawkowa
DODATKI
galaretka truskawkowa
truskawki
SPOSÓB WYKONANIA:
Jedną galaretkę rozpuścić w 250 ml wody. Do miski wlać śmietanę 30%, wsypać śnieżki, cukier puder oraz śmietan-fix. Ubijać tak długo aż śmietana będzie dobrze ubita. Następnie dodać ostudzoną lekko gęstniejącą galaretkę i wszystko wymieszać.
Tortownicę najlepiej wyłożyć folią spożywczą. Włożyć na spód upieczony biszkopt a na niego przygotowaną piankę. Na górę wykładamy truskawki lub inne owoce i zalewamy wcześniej przygotowaną galaretką. Ciasto włożyć do lodówki.
Miałoby się ochotę schrupać!
OdpowiedzUsuńZapraszamy też do nas na pyszne włoskie lody!
Świetny przepis! Moja mama zawsze w lato robi takie ciasto i mam do niego wielki sentyment :))
OdpowiedzUsuń