SKŁADNIKI:
1 puszka Tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym
2 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę
1 większa cebula obrana i pokrojona w kostkę
10 marynowanych pieczarek pokrojonych w kostkę
6 jajek ugotowanych na twardo, obranych i 2 pokrojone w kostkę
1 łyżeczka koperku wypłukanego i posiekanego
1 długi gruby świeży ogórek, umyty i pocięty obieraczką do warzyw na długie cienkie plastry, posolone aby zmiękły
SOS WINEGRET:
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka musztardy
SPOSÓB WYKONANIA:
Do słoika wlać sok z cytryny, dać musztardę, sól i wstrząsnąć kilka razy. Dodać pieprz i oliwę z oliwek. Potrząsać słoikiem aż sos uzyska konsystencję emulsji.
4 jajka przeciąć na pół i każdą część zawinąć w plaster ogórka, spiąć wykałaczką udekorowaną kawałkiem pieczarki marynowanej. Przecięta szersza część jajka jest spodem roladki. Każdą roladkę nafaszerować sałatką z tuńczyka, przenieść na półmisek i udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz