SKŁADNIKI:
80 g grzybów suszonych
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
łazanki
SPOSÓB WYKONANIA:
Grzyby suszone umyć i zalać zimną wodą, tak aby całe były przykryte, odstawić na całą noc. Następnego dnia grzyby przełożyć do garnka, zlać do nich ostrożnie wodę w której się moczyły, pozostawiając osad. Do garnka z grzybami dolać tyle wody, aby powstało ok 2 litry płynu. Doprowadzić do wrzenia i włożyć obraną i umytą marchewkę, pietruszkę, seler oraz listki laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw. Zawartość garnka przecedzić przez sito, grzyby posiekać i włożyć z powrotem do wywaru grzybowego. Zupę posolić i popieprzyć do smaku, podawać z łazankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz