Przepis na chińszczyznę - ŁOWCA SMAKU

sobota, 29 marca 2014

Przepis na chińszczyznę


SKŁADNIKI (dla 4 osób):
kurczak lub wieprzowina
marchewka
papryka czerwona
papryka zielona
pędy bambusa ok. 200g
garść grzybów Mun
2 szklanki wywaru z warzyw lub drobiowego
sos sojowy
ok. 3 cm świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
pieprz cayenne
kurkuma


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Mięso należy umyć i pokroić na kawałeczki. Następnie mięso wymieszać z sosem sojowym i odstawić (mięso można zamarynować dzień wcześniej).
2. Marchewkę i paprykę pokroić w paseczki. Podsmażyć po kolei na dużym ogniu na łyżce oleju. Nie powinno być zbyt dużej ilości warzyw w woku na raz. Po usmażeniu przełożyć do innego naczynia.
3. Imbir posiekać i podsmażyć, a następnie przełożyć do naczynia z warzywami.
4. Mięso podsmażyć z posiekanym czosnkiem. Kiedy się usmaży dodać do niego warzywa z imbirem oraz pędy bambusa i grzyby Mun (wcześniej namoczone w ciepłej wodzie, odsączone i pokrojone).
5. Wlać do woka wywar z warzyw oraz kilka (ok 4) łyżek sosu sojowego. Przyprawić łyżeczką kurkumy i pieprzem cayenne. Dusić jeszcze wszystko kilka minut.
6. Podawać z ryżem lub z makaronem Mie

1 komentarz: