SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 6 białek
- 300g drobnego cukru + dwie łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka octu winnego (najlepiej białego)
- szczypta soli
SPOSÓB WYKONANIA BEZY:Przygotuj papier do upieczenia bezy. Od dna tortownicy (ok 24cm średnicy) odrysuj dwa koła i ułóż papier na blaszkach. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Białka włóż do miski i wsyp szczyptę soli. Ubij na sztywną pianę, dodaj 1 łyżeczkę octu, a następnie wsypuj po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Gdy już jest ubite, podziel na dwie części i wyłóż na przygotowany papier. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po około 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 -150 stopni i piec 90 minut. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na noc do wystygnięcia.
SKŁADNIKI NA KREM:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 150g kajmaku (ok 1/3 z puszki 400 g)
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
SPOSÓB WYKONANIA KREMU: Do miski włóż serek mascarpone i śmietanę, razem ubijaj. Pod koniec ubijania dodaj 2 łyżki cukru pudru. Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić kajmak, następnie przygotowany krem. Na krem posypać posiekane orzechy i przykryć drugim krążkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz