SKŁADNIKI:
- 80 dkg mięsa - szynki
- przyprawa do wieprzowiny
- po 1 małej czerwonej, żółtej i zielonej papryce
- 1 cebula
- szczypiorek
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- nie pełne pół łyżeczki curry
- 130 ml słodkiej śmietany
- 1 łyżka mąki przennej
SPOSÓB WYKONANIA:
Szynkę pokroić w plastry, rozbić oprószyć przyprawami według uznania i
podsmażyć na oleju. Mięso przełożyć na talerz. Na pozostałym oleju po smażeniu
mięsa, zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, posiekany szczypiorek oraz pokrojoną
w paski kolorową paprykę. Chwilę smażyć, czas od czasu mieszając, następnie wlać
ok 300 ml bulionu sporządzonego z kostki rosołowej, dodać zioła prowansalskie,
curry, paprykę słodką oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dołożyć podsmażone
mięso i dusić pod przykryciem do miękkości. Sos zagęścić mąką wymieszaną ze
śmietaną. Zagotować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz