Rolada szpinakowa z łososiem - ŁOWCA SMAKU

niedziela, 2 września 2018

Rolada szpinakowa z łososiem



Składniki:
- 350g mrożonego szpinaku
- 3 jajka
- 200g wędzonego łososia
- 300g serka śmietankowego
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, opcjonalnie gałka muszkatołowa
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka masła


Sposób wykonania:
Szpinak odmrozić na sitku i lekko odcisnąć. Na patelni rozgrzać masło, włożyć szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Chwilę smażyć aby woda całkowicie odparowala. Szpinak odstawić do ostygnięcia. Gdy jest chłodny dodać żółtka i mąkę, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą szpinakową.
Masę szpinakową wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha z piekarnika) i piec w temperaturze 180 stopni C ok 15minut. Odstawić do ostygnięcia. Następnie posmarować szpinakowy biszkopt serkiem i rozłożyć na nim plastry łososia. Roladę ściśle zwinąć w rulon i zawinąć w folię spożywczą. Roladę schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz