piątek, 16 stycznia 2015



SKŁADNIKI:
1 1/2 kg dyni obranej ze skóry, umytej i pokrojonej w małą kostkę
750 ml bulionu warzywnego
65 ml mleka
1 cebula obrana i pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku obrane i pokrojone w drobną kostkę
3 średniej wielkości ziemniaki obrane , wypłukane i pokrojone w kostkę
1 mała ostra papryczka wypłukana i gęsto ponakłuwana widelcem
2 łyżki gęstej śmietany
3 łyżki oleju
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W garnku rozgrzać olej, wrzucić do niego cebulę, czosnek i ziemniaki. Smażyć 5 – 6 min cały czas mieszając. Następnie dodać dynię, wymieszać chwilę razem smażyć. Wlać bulion i mleko, dodać liście laurowe i ziele angielskie oraz całą ostrą papryczkę. Gotować 35 min. Z zupy wyjąć liście laurowe, ziele angielskie oraz papryczkę. Zupę ostudzić, zblendować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem oraz zabielić śmietaną. Podgrzać i podawać z grzankami.

1 komentarze: