Pierś z kurczaka z mozzarellą pomidorkami koktajlowymi - ŁOWCA SMAKU

czwartek, 27 marca 2014

Pierś z kurczaka z mozzarellą pomidorkami koktajlowymi



SKŁADNIKI:
1 pojedyncza pierś kurczaka
 1/2 kulki mozzarelli
4-5 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
 przyprawa do kurczaka
 1 ząbek czosnku
 1 łyżka oliwy z oliwek
 kilka listków świeżej bazylii
 1 łyżka oliwy z oliwek





SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pierś kurczaka oczyścić, wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Górną część piersi naciąć, tak aby powstała kieszeń na farsz. Pierś ułożyć na folii aluminiowej i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Do kieszonki piersi włożyć plasterki mozzarelli, na wierzchu ułożyć połówki pomidorków i listki bazylii. Całość polać oliwą z oliwek. Folię dokładnie zwinąć. Tak przygotowaną pierś kurczaka umieścić w formie do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 30 min. Po tym czasie folię otworzyć i pierś zapiekać jeszcze ok 10 min do zrumienienia.

1 komentarz: