Przepis na ciasto z mikrofalówki dostałam od koleżanki. Idealne gdy nie mamy nic słodkiego w domu, bo przyrządza się je w 5 minut. Porcja maksymalnie na 2 osoby.
SKŁADNIKI:
1 jajko
3 łyżki oleju
3 łyżki mleka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
3 łyżki budyniu (smak dowolny)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Do przygotowania ciasta potrzebna jest nam tylko mała miseczka i widelec. Jajko wbić do miseczki i roztrzepać je widelcem. Dodać mleko i olej i razem wymieszać. Następnie dodać wszystkie sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i budyń. Ja dodałam budyń waniliowy bo akurat taki miałam pod ręką. Dobrze wszystko wymieszać. Piec w mikrofalówce w maksymalnej temperaturze. U mnie największa moc to 700 i piekłam 5 minut. Gdy ciasto urośnie wyjąć i ostudzić. Można posypać cukrem pudrem.
Dobre, ale jadłem lepsze
OdpowiedzUsuńNienajgorsze w smaku, ja dodalam odrobine cukru waniliowego do tego, moja mikrofala ma moc 1000 i wytarcza 3,5 min do pieczenia =p~ smacznego
OdpowiedzUsuńA do mikrofalówki dać z miską czy gdzieś przelać i czy budyń trzeba wsypać z torebki czy zrobic według instrukcji
OdpowiedzUsuń