Ryba w zalewie octowej - ŁOWCA SMAKU

poniedziałek, 2 września 2013

Ryba w zalewie octowej




SKŁADNIKI:
 1 kg fileta z dorsza
 przyprawa do ryb
 2 jajka
 bułka tarta
 olej
 1 cebula
 5 listków laurowych
 kilka ziarenek ziela angielskiego
 1 łyżka cukru
 1 szklanka octu 10 %
 5 szklanek wody





SPOSÓB WYKONANIA:
Rybę wypłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Rybę oprószyć przyprawą do ryb, (dobrze jest odstawić rybę na parę godzin, aby ryba przeszła przyprawami) maczać w rozbełtanym jajku, bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Usmażoną rybę układać w misce na przemian z pokrojoną w półplasterki cebulą, listkiem laurowym i zielem angielskim. Wodę zagotować i do gorącej wody wlać ocet, dodać cukier, wymieszać i gorącą zalewą zalać rybę.

1 komentarz:

  1. 1:5 szklanki wody i octu, To sekret. 5 łyżek cukru 3 soli. Woda musi być wcześniej przegotowana! trochę wystudzić, dodać cebulkę, ziele i liścia. U nas oblizują palce

    OdpowiedzUsuń